KURKUMA W KORZENIU - PRZEDE WSZYSTKIM BARWIENIE POTRAW TAKICH JAK RYŻ, ZUPA, ROSÓŁ 100 g
zaloguj się  | koszyk pusty
KURKUMA W KORZENIU - PRZEDE WSZYSTKIM BARWIENIE POTRAW TAKICH JAK RYŻ, ZUPA, ROSÓŁ 100 g

Kurkuma to roślina z rodziny imbirowatych. Jest składnikiem innych przypraw, np. curry. Najbardziej znana jest ze swych właściwości barwiących: odrobina dodana do ciasta na pierogi, do naleśników czy wypiekanych placków nada im intensywnie żółtą barwę, niczym jak po dodaniu bardzo dobrych gatunkowo żółtek jajek. Jest również źródłem niepowtarzalnego zapachu przypominającego nieco woń pieprzu lub piżma. Kurkuma charakteryzuje się nieco słodkim i ostrym smakiem przypominającym delikatniejszą wersję imbiru.

Dzięki temu idealnie nadaje się do potraw z kurczaka, ryżu, jajek, past, kremów. Niektórzy zastępują nią szafran, którego cena jest nieporównywalnie wyższa z kurkumą. Dodaje się ją również do masła, dań z fasoli, soczewicy, zup-kremów itp.

Naturalny barwnik do zabarwiania ryżu, ziemniaków, sosów, musztard, makaronu, masła, serów, likierów i warzyw konserwowanych. Stosowana również do ciast, wypieków. Jest używana jako przyprawa do wielu potraw. Jest też składnikiem mieszanek przyprawowych, m.in. curry, sambar masala, którym nadaje złocistożółty kolor. Kurkumę w kłączu najlepiej zetrzeć na tarce - podobnie, jak gałkę muszkatołową.

Zastosowanie :

Kawałek korzenia kurkumy wrzucić do zupy, ryżu lub sosu w celu uzyskania ładnej barwy i delikatnego posmaku.

Można ścierać do potraw jak ściera się imbir. Przy ścieraniu uyżwa sie o wiele mniej kurkumy niż przy wrziceniu kawałka korzenia. 

Kurkuma w korzeniu jest delikatniejsza w smaku od kurkumy mielonej dlatego korzenia można użyć do każdej potrawy bez wpływania na jej smak. 

8 ZŁ

Kod produktu: 937
Wybierz ilość:
Facebook